Românii votează masiv pentru menținerea valorilor democratice
Începând cu anul 2018, în mod frecvent, Piața Victoriei s-a transformat într-un centru civic care a militat pro-democrație și pentru păstrarea drumului început în anul 1996. Lupta împotriva clasei politice guvernatoare a însemnat o mobilizare fără precedent pentru români, o inițiativă spontană, care mai apoi a fost susținută pe rețele de socializare și în numeroase localități din țară. Data de 19 Mai a însemnat o ultimă mobilizare înainte de asaltul final: votul pentru Europarlamentare, din 26 Mai.
Inițiativa “Toți pentru Europa” a fost susținută de mii de bucureșteni, care au ales să participe în mod activ la această întâlnire pro-democrație. Printre aceștia s-au numărat figuri de referință din toate domeniile, așa cum sunt Victor Rebengiuc, Mihai Sora, Moise Guran, Carmen Uscatu or Tudor Chirilă. Începută la ora 18 și terminată la ora 22, această întâlnire s-a înscris pe coordonatele ultimelor zeci de manifestații ale românilor din întreaga țară: păstrarea României într-o stare de normalitate și pentru susținerea statului de drept.
10 August 2018 - 19 Mai 2019 – 26 Mai 2019
Cu siguranță că Marșul Diasporei din data de 10 August 2019 nu a fost uitat și nici nu să fie uitat vreodată. Încheiat într-o formă care nu este demnă de o țară democratică, cu zeci de oameni gazați și bătuți de către forțele Jandarmeriei, acea manifestație a reprezentat punctul culminant al intrigii țesute de personajul care a fost Liviu Dragnea. În încercarea sa de a se acoperi din punct de vedere legal împotriva reținerii în dosarele în care era acuzat (cel al angajărilor fictive și în dosarul TelDrum), acest personaj politic nu s-a dat înapoi din a organiza manifestații pro-PSD, ca o contra-ofensivă la cele ale românilor din Piața Victoriei sau de la a schimba nu mai puțin de 3 guverne într-o perioadă de un an.
În data de 19 Mai, bucureștenii susținuți de oamenii din celelalte orașe și localități din România au îndemnat toți românii să iasă la votare, indiferent de culoarea lor politică. Mai mult decât atât, întreaga reuniune s-a desfășurat într-un mod pacifist, alături de manifestați fiind prezente și trupe de muzică, care au ales să susțină un mic concert. Printre acestea s-au remarcat formații faimoase, precum Taxi și Vama, dar și trupe precum OCS și EMIL, care sunt populare pe nișa lor muzicală. Acestea au cântat fără să solicite vreun onorariu, ca o dovadă a susținerii democrației în România.
Data de 26 Mai urma să demonstreze dacă această manifestație a avut rezultatele scontate. Iar prezența la vot a fost care a surprins toată lumea; în țară s-a votat într-un procent de cca 49%, iar pentru referendumul pe tema justiției prezența a fost de cca 41%. Pentru prima dată după foarte multe votări, în Capitală s-a votat într-un procent de peste 52%, iar în Ilfov s-a ajuns la o participare de cca 64%. Ce mai poate fi de spus în față unei astfel de prezențe?
Vot pro-democrație în întreaga Românie
Cu siguranță că surpriza acestor alegeri europarlamentare a fost participarea masivă la vot. Iar rezultatele finale au oferit o nouă surpriză: scăderea enormă în preferințele românilor a partidului de la guvernare (22,5%). Acesta a fost depășit de PNL (27%) și a fost secondat de cea mai nouă formațiune care a apărut pe scena politică din România USR-PLUS (22, 4%). ALDE, partidul care asigură, alături de PSD, guvernarea țării, nu a reușit să treacă de pragul de 5% impus de lege.
În discuțiile post-vot și în cele care au urmat după condamnarea lui Liviu Dragnea (trei ani și șase luni de închisoare), decizie adoptată chiar pe data de 27 Mai, s-a tot vorbit despre “decontul pe gaze”. O glumă ușor sinistră, dacă ne gândim la situațiile prin care au trecut participanții de la manifestația din 10 August 2018. Diaspora s-a mobilizat exemplar, dar numărul votanților de la Europarlamentare nu a reușit să treacă de trei sute șaizeci de mii de oameni. Cu siguranță că adevăratul “decont” o să urmeze la alegerile parlamentare și prezidențiale, atunci când numărul votanților ar trebui să crească și să-l depășească pe cel de la europarlamentare.
Important este că românii au înțeles nu doar că au drept câștigat de generațiile anterioare, ci și o obligație: aceea de a vota de fiecare dată când țara le-o cere.