Cireșele – noua monedă de schimb valutar în România

De câțiva ani, sezonul cireșelor debutează într-un mod fulminant și cu adevărat remarcabil. Nu calitatea sau cantitatea acestor fructe dulci îi captivează pe români, ci prețul extrem de ridicat. Dacă cireșele care sunt aduse din străinătate nu au prețuri prohibitive, atunci când vorbim despre cele autohtone, acestea au prețuri ce rivalizează cu prețul aurului. Prilej pentru ca acest fruct să devină nici mai mult, nici mai puțin, decât o nouă monedă de schimb valutar.
De ce au fost alese tocmai cireșele?
În medie, prețul cireșelor importate variază între 20 și 35 Lei, în timp ce valoarea cireșelor autohtone este triplu. În general, pentru fructele achiziționate de la producătorii locali, prețul este undeva la 130 Lei în cazul piețelor de lux și de aproximativ 100 Lei în restul piețelor. Chiar dacă este un tip de fruct care are o perioadă de existență limitată, cu siguranță că prețul foarte ridicat surclasează prețurile unor fructe exotice și care sunt aduse din străinătate cu mare greutate.
Cine a introdus noua monedă exotică?
Banca Transilvania este responsabilă pentru introducerea acestei noi monede pe piața bancară din România. Desigur, aceasta nu este disponibilă decât la nivel virtual, ca parte dintr-o campanie de atragere a atenției asupra prețului cireșelor românești, mereu ridicat în această perioadă. Campania nu face decât să încerce sensibilizarea producătorilor locali care profită de pe urma unor fructe ce nu necesită operațiuni speciale de îngrijire.
Totodată este un semnal de alarmă în ceea ce privește speculațiile făcute de terțele persoane care preiau marfa de la producători și o distribuie în piețele de lux cu niște prețuri exorbitante. În ceea ce privește acest mod ales pentru a-și face publicitate, Banca Transilvania trebuie felicitată, pentru că încearcă să demonstreze că este o bancă apropiată de oameni și de nevoile lor curente.
Este campania “cireșelor” o noutate pe piața publicitară?
Impactul acestei campanii asupra populației este unul extins pentru că este direct legat de bani. Cu toate acestea, nu este o noutate pe piață, în 2018, compania de curierat Fan Courier fiind cea care a lansat-o oficial. În respectiva campanie se spunea că firma nu își asumă responsabilitatea de a transporta bunuri prețioase, așa cum sunt obiectele de artă, metalele prețioase, precum aurul și argintul sau diamantele și, bineînțeles, cireșele.
Care este cotația principalelor valute în raport cu cireașa?
Euro este moneda care este cotată la aproximativ 5 cireșe, în timp ce dolarul a atins un curs de 4 cireșe pentru un dolar. Cea mai bine cotată valută rămâne lira sterlină care ajunsese la 6 cireșe. La polul opus s-a aflat coroana suedeză, care “abia” a atins valoarea unei jumătăți de cireașă.
Cât de mult “au gustat” românii această glumă?
Este bine-cunoscut faptul că românii știu să treacă cu bine peste orice obstacol, cu zâmbetul pe buze. Încă de acum 2-3 ani, atunci când pe piețele din România, prețul cireșelor atinsese valori-record, românii șugubeți au început să facă glume pe seama acestui fruct care, dintr-o dată, a devenit “fructul oprit”.
De la creditul “Prima Cireașă” și până la prețurile solicitate de comercianți pentru lins, mirosit sau pipăit cireșele, această glumă a prins printre români. Iar campania organizată de Banca Transilvania a venit ca o încununare a glumelor făcute până acum. Chiar și modul în care instituția bancară a atras atenția asupra faptului că cireașa de pe tort acum valorează cu mult mai mult decât tortul în sine trebuie să ne dea de gândit.
Dincolo de glumă, realitatea este una cât se poate de neplăcută, în special pentru cei care au copii mici. Cireșele sunt folosite în diversificarea copiilor și sunt un fruct căruia, cu greu, îi poate rezista cineva. Prețul este cu adevărat prohibitiv, în special pentru categoriile defavorizate și pentru pensionari.
Ce trebuie reținut din campania băncii Transilvania?
Cireșele sunt niște fructe care și-au depășit așteptările, iar poziționarea lor în raport cu principalele valute reprezintă un semnal de alarmă haios la adresa modului în care evoluează anumite lucruri în România. Dacă un fruct banal a ajuns să coste atât de mult, oare care va fi următorul produs care o să devină interzis multor dintre români?