România și Grădinile Edenului din rezervațiile sale naționale

Țară noastră poate fi considerată o destinație turistică în tot ansamblul ei. De la minunățiile arhitecturale și de artă culinară și până la rezervațiile și parcurile naționale, turiștii și pasionații de călătorii vor avea cu ce să-și delecteze simțurile. De aceea, bucată cu bucată, România merită și trebuie explorată, fiindcă fiecare dintre regiunile sale sunt ca niște Grădini ale Edenului miniaturale.

Rezervația Biosfera Delta Dunării– unicitate, splendoare și simbol al României

Rezervația Biosfera Delta Dunării

Delta Dunării este un loc fascinant pentru orice turist, cei peste patru mii de kilometric pătrați fiind o adevărată Grădină a Edenului pe apă. Peste o mie două sute de genuri din segmentul florei și aproape trei sute din categoria faunei. Această mică frântura din Raiul păsărilor înglobează insula Sahalin și Pădurea Letea, două monumente naturale de o frumusețe stranie și captivantă. Dincolo de cifre, Delta Dunării este un simbol al României, un loc în care putem observa natura în forma sa cea mai diversificată.

Rezervația Naturală Retezat – oaza din mijlocul munților

Rezervația Naturală Retezat

Având în centrul sau unul dintre cele mai spectaculoasă lacuri de sorginte glaciară– lacul Bucura, Parcul Național Retezat găzduiește aproape două sute de specii din categoria faunei și circa o sută din segmentul florei. Întinderea sa de două zeci de mii de hectare permite coabitarea tuturor acestor specii, rezultatul fiind o rezervație care se remarcă prin liniștea sa, ce îndeamnă la reflecție și relaxare.

Parcul Național Apuseni – țărmul legendelor sufletelor românești

Parcul Național Apuseni

Complexitatea formelor de muntoase se combină într-un mod ideal cu diversitatea florei și faunei, totul înglobat într-un cadru geografic idilic. Platurile Carstice (Padiș și Lumea Pierdută) se mulează pe zonele în care se găsesc din plin peșteri cu rezonanță de poveste, așa cum este Peștera Smeii sau Ciur Izbuc. Trecând prin Poiana Florilor, Valea Galbenei și Valea Sighisteului, vei ajunge în părțile cu izvoare tămăduitoare, așa cum sunt Izbucul Tauzului sau cel de la Matișeșți. Nu uita de Peșterile Urșilor și Scărișoara, fiindcă fiecare pas pe care îl vei face pe aceste meleaguri înseamnă un drum printre legendele românilor.

Rezervația Naturală Cheile Nerei – pășește în inima Raiului pe Pământ

Rezervația Naturală Cheile Nerei

Zona Carașului-Severin îți va prilejui întâlnirea cu unele dintre minunățiile cele mai de seama ale naturii. De la Cascadele Bigăr și Beușnița și până la lacurile de legenda Ochiul Beiului și Dracului, fiecare metru pătrat din cele trei zeci și șase de mii de hectare este un loc sfânt pentru ochii și simțurile oricărui călător. Trecând prin minunatele “La Tunele” către locurile de închinare vizuală de la Potoc, nu uita să iei o gură din oxigenul pur al peșterilor Ponor și Plopa. Te vei întoarce prin aceste locuri, fiind vei fi marcat în suflet cu pecetea neuitării, așa cum răul Nera se întoarce către matca sa.

Rezervația Naturală Cheile Bicazului – raiul plantelor unicat

Rezervația Naturală Cheile Bicazului

Lasă-ți simțurile să se descătușeze într-un loc în care cele peste o mie de genuri din categoria florei conlucrează pentru a-ți oferi o părticică din divinitate. Cele șase mii cinci sute de hectare ale acestui parc își îmbie turiștii către locuri încărcate de frumusețe și binecuvântată relaxare sufletească, așa cum este Lacul Roșu. Trece-ți în revistă locurilor pe care trebuie să le vizitezi Piatra Singuratică și Peștera Munticelu și nu uita să iei cu tine amintirea unei flori cum alta nu-i – Papucul Doamnei!

Rezervația Munții Rodnei – sălașul rarităților florale și animale

Rezervația Munții Rodnei

Fiecărui călător ce își imprimă urmele încălțărilor pe aceste meleaguri, acest Parc Național o să i se pară o gură de Rai. Poiana Narciselor este locul în care zânele se adună sub clar de lună, sub privirile tăcute ale îndepărtaților Munți ai Rodnei. Zimbrii încă mai bocănesc prin pădurile seculare, în care tisa își mai ține semeață coroana, iar izvorul Izei încă mai spune povești de demult. Parcă nici cele patru zeci și șase de mii de hectare nu sunt suficiente pentru a încăpea toate aceste splendori ale naturii, așa că umple-ți cufărul cu amintiri vizitând Cascada Cailor și salba de lacuri, dintre care Iezer este cel mai de seamă.

Preumblări prin celelalte parcuri naționale ale României

Cu siguranță că atunci când vei ajunge în oricare dintre aceste Parcuri Naționale, cuvintele nu îți vor fi de ajuns pentru a le zugravi frumusețile. Nu trebuie să uiți că acestea sunt numai câteva din lista de parcuri, care totalizează paisprezece astfel de locuri unicat în lume. Vizitează și Parcul Piatra Craiului, renumit pentru varietatea florei sale, în care vei vedea specii ocrotite și declarate monument al naturii. Descoperă feluritele specii de fluturi din Parcul Munții Măcinului (peste nouă sute) și invită-te la o regăsire a sinelui în Parcul Buila-Vânturariţa, acolo unde vei putea vizita Peștera Liliecilor, dar și bisericile din zonă, fiecare oferindu-i călătorului ceva nemaiîntâlnit.

România o să te surprindă la fiecare pas pe care îl vei face prin minunatele sale Parcuri Naționale, așa că nu mai pierde nicio secundă și pornește în aventuri pentru trup și suflet, fiindcă întotdeauna așa îi șade bine călătorului: să fie pe drumuri!